Geen plaats meer voor MBO niveau 2 opleidingen?

Door Ahrnuld op woensdag 15 mei 2013 20:33 - Reacties (15)
Categorie: Onderwijs, Views: 5.140

N.a.v. discussie op de frontpage over leerlingen in de techniek, en met name de harde kritiek op het MBO die daar te lezen was, wil ik graag een aantal blogposts wijden aan de situatie op het MBO. Om ‘onderaan’ te beginnen met waar het dan ook het slechtste gaat: de opleiding tot Medewerker ICT op MBO niveau 2.

Mijn stelling: Het is beter om MBO niveau 2 ICT opleidingen op te heffen.

Argumentatie:

ICT werkzaamheden zijn steeds kennisintensiever geworden. De computerwinkels op de hoek zijn grotendeels verdwenen, computersystemen vereisen steeds minder eenvoudig onderhoud (muisballen terugplaatsen, windows opnieuw installeren), en van ICT medewerkers in dienstverlenende posities wordt verwacht dat zij communicatief vaardig zijn en zich continu bijscholen om de juiste kennis te bezitten.

De ICT opleiding op MBO niveau 2 heeft al jaren te kampen met een slecht arbeidsmarktperspectief. Als je alleen dit diploma hebt is je kans op werk klein. Voor niveau 3 is het iets beter, maar pas bij MBO niveau 4 kan je spreken van een redelijke kans op werk.

Eigenlijk is dat ook niet vreemd als je kijkt naar de leerlingen als ze beginnen aan MBO niveau 2. Je kunt deze opleiding starten met VMBO basisberoepsgerichte leerweg. De omschrijving van deze leerweg is volgens het ministerie:
“Deze leerweg kunnen leerlingen kiezen als ze heel praktisch ingesteld zijn. Leerlingen kunnen in deze leerweg een leer-werktraject volgen (leren en werken). Een groot deel van het onderwijs volgen ze buiten school in een leerbedrijf.”
Komt dat over als iemand die zin heeft in een opleiding waarvoor veel (soms ook Engelstalig) geleerd moet worden en continu bijscholing geen probleem gaat zijn? Volgens mij maak je mensen dan het leven nodeloos moeilijk door ze iets te laten doen wat ze niet ligt.

Voor een vollediger beeld, een omschrijving uit de praktijk van de lessen:
Een groot deel [van de klassen] bestaat uit jongeren die kampen met een opeenstapeling van persoonlijke problemen, variërend van beperkte vaardigheden, concentratieproblemen, taalachterstand, schulden, verslaving en criminaliteit. Een relatief groot deel van de deelnemers heeft leerproblemen en/of gedragsproblemen.
Ik wil niet beweren dat er in de ICT helemaal geen plaats is voor mensen met deze problematiek, en zeker niet dat een MBO niveau 2 opleiding niets waard is. Het gaat me specifiek om de MBO niveau 2 ICT constructie. Echt 100% praktijkgericht werk zonder theoriekennis bestaat bijna niet meer in de ICT en daardoor komt men niet aan een baan, terwijl is voorgespiegeld dat in de ICT voldoende werk is.

Leerlingen krijgen in de huidige constructie misschien zelfs een misplaatst beeld dat zij ooit als systeembeheerder of softwaredeveloper aan de slag gaan, terwijl dit in de praktijk zeer weinig voorkomt, eigenlijk alleen bij leerlingen van wie de leerproblemen tijdelijk waren. Het is zonde als het bestaan van de MBO niveau 2 ICT opleiding een succesvolle carrière in een meer praktijkgericht, en dus voor deze groep uiteindelijk ook plezieriger vak, in de weg staat.

Wat vind jij? Moeten MBO niveau 2 ICT opleidingen (grotendeels) worden opgeheven?

Ja
Nee
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=386346&layout=2&sort=org
Ook een poll maken? Klik hier

Volgende: MBO niveau 4 applicatieontwikkelaar: Een nieuwe doelgroep 05-'13 MBO niveau 4 applicatieontwikkelaar: Een nieuwe doelgroep

Reacties


Door Tweakers user Afvalzak, woensdag 15 mei 2013 21:01

Als deze mensen echt niet beter kunnen is het lastig om hun laatste strohalm weg te nemen. Ze kunnen immers aan de slag bij computerzaken/ dingen als Alternate, pc's in elkaar zetten etc.
En als ze echt meer willen kunnen ze ook altijd nog door naar MBO 3 (en uiteindelijk 4).

Door Tweakers user kakanox, woensdag 15 mei 2013 21:13

Ik denk dat blogger juist wil aantonen dat je met MBO niveau 2 zelfs niet genoeg geleerd hebt om goed bij Alternate aan de slag te kunnen in een assemblagefunctie.

Door Tweakers user Ahrnuld, woensdag 15 mei 2013 21:18

In elk geval dat daar zijn veel minder banen in zijn dan dat er jaarlijks mensen een diploma halen. Een bedrijf als Alternate kan ze dan net zo goed direct van het VMBO opvangen en een interne opleiding geven.

Doorstroom is een ander punt dat steeds problematischer aan het worden is, want het is steeds minder vanzelfsprekend aan het worden dat een MBO 2 diploma automatisch toegang geeft tot 3, en 3 automatisch tot 4. Misschien iets voor een latere post.

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 mei 2013 21:21]


Door Tweakers user sypie, woensdag 15 mei 2013 23:50

Bovenstaand probleem kun je volgens mij voor alle niveau 2 MBO's doortrekken. Dit is écht niet alleen op ICT-gebied zo.

Hoewel MBO-2 helemaal niet verkeerd is voor sommige mensen lijkt het mij niet dat het afgeschaft zou moeten worden. Mensen die na MBO-2 wijzer en verstandiger worden stromen door naar MBO-3, en daarna weer verder naar een andere MBO-3 of naar MBO-4 eventueel.

Mijn broertje, dyslect tot en met, heeft twee MBO-2 opleidingen gedaan in de bouw/houtbewerking. Dit heeft hij met veel plezier gedaan en hij heeft daar veel geleerd. Doet nu een MBO-3 opleiding werkend leren. Ik heb die jongen nog nooit zo tevreden gezien. De hele dag bezig met datgene wat je passie is, zo hoort het.
Inmiddels is hij bijna toe aan zijn volgende stap in zijn opleidingscarrière: hij wil nu de machinale er bij doen, dit is weer een aparte opleiding, ook MBO-3. Uiteindelijk betekent dit dat hij straks de zo'n beetje alle houtbewerkingsmachines kan en mag gebruiken binnen de timmerwerkplaats.

Voor jongens als hij is de MAVO helemaal niet geschikt, MBO BBL ook niet. En toch komt het wel op z'n pootjes terecht.

Door Tweakers user Motrax, donderdag 16 mei 2013 07:50

Ik ben het met je eens dat op MBO niveau de ICT een zorgenkind is. Lager dan MBO niveau 4 is redelijk kansloos op de (huidige) arbeidsmarkt.

Ik wil nog een punt aanstippen, dat ook al kort in de reacties werd genoemd:
Engels is niet verplicht op het MBO. Op het HBO wordt er vanuit gegaan dat je Engels kan en kan het bijgespijkerd worden. Maar in de ICT is Engels een vereiste. Ga je foutmeldingen in het Engels of in het Nederlands zoeken in Google?

Of nog erger: er zijn zat internationele bedrijven waar Engels verplicht is. Waar ik ooit werkte zochten ze een systeembeheerder erbij. Niveau 3, liefst niveau 4. Er was niemand te krijgen die 1) goed was en 2) Engels kon. Bij punt 1) ging het al mis...

Vaak hadden ze ook meeloopstages en stagiairs. De meeste waren mwa mwa of ronduit slecht (ook in de laatste stage/jaar!). En de enige echt goede hebben ze teruggeschopt naar de opleiding omdat hij niveau 3 gehaald had en nu verder ging met niveau 4.

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 16 mei 2013 08:23

Ik ben praktijkopleider bij ons op het bedrijf voor de IT. Wij hebben regelmatig stagairs van een MBO opleiding (nivo 4). Wat ze bij ons leren in hun stage is meer dan tijdens hun gehele opleiding. Na de stage bij ons zijn ze klaar om zelfstandig te kunnen functioneren (althans dat is de bedoeling).

Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt deze jongens (en af en toe een dame) aan te nemen die net klaar is met deze opleiding. De kennis die deze mensen meekrijgen is werkelijk dramatisch, basiskennis ontbreekt domweg in de opleiding.

Op dit moment kiezen wij er nog steeds voor om collega's aan te nemen op basis van kennis en ervaring. Het merendeel van mijn IT collega's (en ik ook) hebben geen enkel papiertje in de IT. Het wordt echt tijd dat de IT opleidingen eens wakker worden en wat beter hun best gaan doen.

(En Engels niet verplicht op het MBO? Nee dat moet je dan al kennen. Serieus, als je geen Engels kent volg dat zsm een LOI cursus. Mijn dochter krijgt nu vanaf groep 1 [= 4 jarigen] Engels en vanaf groep 5 komt daar Frans of Spaans bij. En dat op een gewone basisschool.)

Door Tweakers user TenTimes, donderdag 16 mei 2013 10:40

Ik ben nu inmiddels een jaar geleden afgestudeerd op MBO 4 als systeembeheerder. Deze opleiding was 3 jaar (4 jaar -1 jaar overgeslagen) en bevatte niveau 3 en 4. Op niveau 3 leer je in het eerste jaar eigenlijk vrijwel alleen Windows XP/7 en kreeg je pas in de laatste maanden iets rondom Windows server.

Pas op niveau 4 krijg je lessen rondom netwerk beheer, windows server, enz. Ik merk dat gewoon te veel mensen in hun eerste stage als koffie jongen worden ingezet.

De stagiair bij het bedrijf waar ik na m'n stage kon blijven werken heeft veel minder skills en is communicatief veel minder vaardig en zal daardoor ook waarschijnlijk niet afstuderen. Hij is al 6 maanden bezig om een infosysteem te bouwen op basis van een bestaand systeem terwijl ik in mijn stage een compleet werkende Nagios monitoring server heb opgebouwd en een helpdesk heb opgebouwd (zelfde opleiding).

Bij mijn stage wordt je handje niet vast gehouden. Je krijgt een opdracht en wanneer je problemen hebt klop je bij je begeleider aan. Als je nooit iets van jezelf laat horen, dan moet je het ook zelf uitzoeken. Als je hulp nodig hebt, kan dat ook en krijg je ruimschoots hulp, dus daar ligt het ook niet aan.

De meeste jongens (en meisjes) zijn gewoon niet zelfstandig genoeg en gaan niet genoeg uit zichzelf op onderzoek uit.

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 16 mei 2013 11:24

Metalslave666 schreef op donderdag 16 mei 2013 @ 10:40:
De meeste jongens (en meisjes) zijn gewoon niet zelfstandig genoeg en gaan niet genoeg uit zichzelf op onderzoek uit.
Ben ik het volledig mee eens. Dit zou dan ook een aandachtspunt moeten zijn in de opleidingen.

Ik heb nu een IT stagair zitten (3e jaars en bij ons zijn 2e stage) die serieus niet wist wat tweakers is. Ik verwacht echt niet dat ze dagelijks tweakers bezoeken maar ik zie het wel als een totaal gebrek aan algemene ontwikkeling als je de IT in wilt.

Ongeacht of je nu de krant leest of niet, je weet dat De Telegraaf een krant is, ongeacht je mening of dit stuk oud-papier. Ik ben van mening dat dit soort 'algemene ontwikkeling' erbij hoort. Iets wat in de opleidingen vaak totaal genegeerd wordt.

Door Tweakers user Joolee, donderdag 16 mei 2013 12:32

Ik heb zelf in 2011 een MBO niveau 4 diploma gehaald. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik hier letterlijk niets geleerd heb en mijn moeder waarschijnlijk de opleiding in verkorte vorm met lof zal kunnen afronden.

Het eerste jaar heeft niemand veel meer gedaan dan Counterstrike spelen en de jaren daarna heb ik (betaald) stage gelopen. Vereiste voor het behalen van het diploma is het uitvoeren van 4 projecten. Als je hieraan een avondje gaat zitten heb je de benodigde documentatie zo in elkaar zitten. Technische kennis zit er toch niet bij de docenten dus als je complete onzin opschrijft is het ook goed zolang je documentatie maar enigszins te interpreteren is zoals het in de eisen staan.

Inmiddels ben ik met een HBO Deeltijd opleiding bezig en ik kan nu zeggen dat als ik met deze opleiding klaar ben, ik zelf weet dat mijn papiertje ook echt ergens voor staat.

In het bedrijf waar ik werk komen er regelmatig niveau 2 en 4 studenten van mijn oude MBO school vandaan. Het niveau hiervan is ronduit dramatisch te noemen. Zo nu en dan zit er iemand tussen die wel op een redelijk niveau zit en die zie je daarna dan ook verdergaan met HBO.

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 mei 2013 15:16]


Door Tweakers user Ahrnuld, donderdag 16 mei 2013 16:16

Bedankt voor alle reacties en ook voor de stemmen!

Door Tweakers user marcel87, donderdag 16 mei 2013 21:43

-RetroX- schreef op donderdag 16 mei 2013 @ 11:24:
[...]
Ik heb nu een IT stagair zitten (3e jaars en bij ons zijn 2e stage) die serieus niet wist wat tweakers is. Ik verwacht echt niet dat ze dagelijks tweakers bezoeken maar ik zie het wel als een totaal gebrek aan algemene ontwikkeling als je de IT in wilt.
Haha bestaat dat echt nog dat ze Tweakers niet kennen? Af en toe krijg ik nog het idee dat als je half Tweakers doorleest (dus van alle vlakken wat) en ook actief bent, dat je dan zo'n hoop actuele en dieptechnische dingen te weten komt die je elders nooit zal leren.

Zelf ben ik nu ongeveer 9 maand afgestudeerd civiel ingenieur en heb vanwege de baggere markt overwogen om een IT opleiding erachter aan te doen. In eerste instantie leek mij HBO dan een logisch vervolg, maar duurt me veel te lang... mijn god, nog eens 4 jaar, terwijl ik nu al 9 jaar voltijd studie heb afgerond! Dus toen ook gekeken naar MBO, maar wat ik toen vond uit mijn korte onderzoekje naar die opleidingen is dat het niveau op Tweakers waarschijnlijk nog een stuk hoger ligt. Dus uiteindelijk toch maar gekozen voor de banenmarkt ipv een opleiding waar je toch weer tijd en geld aan kwijt bent en waarschijnlijk niet datgene leert op het niveau waar je op hoopte.


Ik kan verder niet goed inschatten of niveau 2 moet worden afgeschaft, dus ik heb ook niet gestemd. Binnen mijn eigen vakgebied heb ik altijd gevonden dat je sowieso niet ff een lager niveau moet gaan nemen dat je met twee vingers in je neus kunt doorlopen. Het mag best een beetje lastig en uitdagend zijn, zodat je wordt geprikkeld om verder komen... op onderzoek uit te gaan, etc. In de praktijk zal dat echt niet veel anders zijn, tenzij je lopende bandwerk doet. (niet neerbuigend bedoeld ofc)

Maar goed, niet iedereen is hetzelfde, voor sommigen die minder makkelijk kunnen leren of andere klachten (lichamelijk/geestelijk) hebben kan MBO niv2 wellicht het max. haalbare of hooguit een opstapje zijn naar iets beters. Voor die mensen vind ik wel dat het niveau moet blijven bestaan, ook al vinden wij hier nu dat het niveau niet op peil is.

Het is dan aan bedrijven om dan ook wat met die mensen te doen vind ik. Iedereen verdient een kans, zolang hij maar wil en openstaat om dingen te leren, ook al duurt het even. Waar ik van overtuigd ben is dat als iemand met een niv2 diploma met veel doorzettingsvermogen wellicht verder kan komen dan iemand die niv4 met 2 vingers in zijn neus deed. Het laatste type mensen zijn vaak de 9 tot 5 mensen, terwijl die anderen echt willen (niet altijd, maar die heb je er wel tussen zitten). Uiteindelijk heeft een bedrijf lijkt mij veel meer aan iemand die ondanks zijn wat lagere basisniveau echt wil werken.

Natuurlijk snap ik de instelling van bedrijven ook wel in deze toch al best moeilijke tijden soms. Iemand aannemen op erkend (basis)niveau is dan aantrekkelijker op korte termijn dan een persoon met een lager diploma.
Een uitstapje kan ik nu even maken... Wat ik me al een tijdje afvraag is of de vereiste functies zoals die vandaag zijn (zelfstandig, multifunctioneel, etc) perse zullen zorgen dat het werk sneller of beter gaat. Mij lijkt dat de specialisatie-functies ook belangrijk blijven in de toekomst binnen de technische beroepen, daar er door zulke mensen innovaties worden bedacht i.p.v. die mensen die van alles wat kunnen. Toch vind ik het opmerkelijk dat in de huidige banenmarkt vrij veel functies worden gevraagd waar mensen van alles wat kunnen. Techniek wordt dan al snel oppervlakkig. Dus leuk voor de korte termijn, maar ook voor de langere?

Door Tweakers user Ahrnuld, zondag 19 mei 2013 14:44

Het is dan aan bedrijven om dan ook wat met die mensen te doen vind ik. Iedereen verdient een kans, zolang hij maar wil en openstaat om dingen te leren, ook al duurt het even.
Dit is een redenering die ik ook wel hoor bij het aannemen van leerlingen voor een opleiding. Leerlingen die het eigenlijk niet aankunnen bedoel ik dan.

Maar het is een drogreden. Ondernemers maken de afweging of iemand al dan niet rendabel gaat zijn. 'Iedereen verdient een kans' gaat in de zakelijke wereld niet op. Je moet iets kunnen waar anderen iets aan hebben. En dan moet de verhouding gediplomeerden/vacatures ook nog kloppen.

Als je doorzettingsvermogen hebt kan je ook op andere manieren (sneller) je doel bereiken dan een MBO2 ICT opleiding. Wat je nu ziet is dat kinderen op het VMBO niet weten wat ze willen. Er is dan een computer in huis is, en dat vinden ze wel interessant. Het gebruik daarvan gaat dan niet veel verder dan facebook en youtube. Daarmee omgaan is voor zo'n kind op dat moment al een (lonende) uitdaging. Maar uiteindelijk heeft het helemaal niets met de opleiding of het werk te maken.

Door Tweakers user Secsytime, maandag 20 mei 2013 03:27

Metalslave666 schreef op donderdag 16 mei 2013 @ 10:40:
Ik ben nu inmiddels een jaar geleden afgestudeerd op MBO 4 als systeembeheerder. Deze opleiding was 3 jaar (4 jaar -1 jaar overgeslagen) en bevatte niveau 3 en 4. Op niveau 3 leer je in het eerste jaar eigenlijk vrijwel alleen Windows XP/7 en kreeg je pas in de laatste maanden iets rondom Windows server.

Pas op niveau 4 krijg je lessen rondom netwerk beheer, windows server, enz. Ik merk dat gewoon te veel mensen in hun eerste stage als koffie jongen worden ingezet.

De stagiair bij het bedrijf waar ik na m'n stage kon blijven werken heeft veel minder skills en is communicatief veel minder vaardig en zal daardoor ook waarschijnlijk niet afstuderen. Hij is al 6 maanden bezig om een infosysteem te bouwen op basis van een bestaand systeem terwijl ik in mijn stage een compleet werkende Nagios monitoring server heb opgebouwd en een helpdesk heb opgebouwd (zelfde opleiding).

Bij mijn stage wordt je handje niet vast gehouden. Je krijgt een opdracht en wanneer je problemen hebt klop je bij je begeleider aan. Als je nooit iets van jezelf laat horen, dan moet je het ook zelf uitzoeken. Als je hulp nodig hebt, kan dat ook en krijg je ruimschoots hulp, dus daar ligt het ook niet aan.

De meeste jongens (en meisjes) zijn gewoon niet zelfstandig genoeg en gaan niet genoeg uit zichzelf op onderzoek uit.
Je insinueert dat MBOers "studeren".

Door Tweakers user chaser, maandag 20 mei 2013 12:08

Secsytime schreef op maandag 20 mei 2013 @ 03:27:
[...]


Je insinueert dat MBOers "studeren".
Wat bedoel je daarmee?
Dus alleen HBO-ers en hoger "studeren"

Door Tweakers user Amanoo, dinsdag 21 mei 2013 16:13

Ik heb eigenlijk het idee dat niet alleen ICT steeds meer kennis gericht is en dat je meer en meer in huis moet hebben wil je er iets mee kunnen, maar ook dat MBO tegenwoordig niet meer is wat het geweest is. Volgens mij blijven veel mensen er niets voor doen, waardoor ze het te moeilijk vinden. Vervolgens wordt het niveau omlaag geschroefd, want "het is te moeilijk", waarna mensen er vervolgens nog minder voor doen zodat het nog steeds te moeilijk is. Nog even en je krijgt een papiertje op aanvraag omdat er niets meer van de opleiding over blijft. Als dat door gaat heb je ook niets meer aan je MBO. En uiteindelijk worden hogere niveaus ook meegetrokken in die ontwikkeling, niet alleen MBO maakt zich er schuldig aan. Opleidingen dienen op hetzelfde niveau te blijven. Als je er wat harder voor moet werken dan moet je dat doen of wat anders zoeken. En ook op het MBO dien je gewoon je in te zetten.

Er is simpelweg een minimum aan vaardigheden en kennis die je van iemand die zichzelf I(C)T'er noemt, ongeacht opleidingsniveau, redelijkerwijs mag verwachten. Die lat wordt steeds hoger gelegd terwijl opleidingen je steeds minder geven. Dat gaat natuurlijk een keer mis.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 mei 2013 16:14]


Reageren is niet meer mogelijk